| Chilli con carne
Ingrediencie 1 lyžica oleja 1 veľká cibuľa 1 červená paprika 2 strúčiky cesnaku, olúpané 1 vrchovatá lyžička mletého chilli (alebo 1 rovná lyžica , ak chcete menj pikantné) 1 lyžička papriky 1 lyžička mletej rímskej rasce 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa 400 g nakrájané paradajky ½ lyžičky sušenej majoránky 1 lyžička cukru 2 lyžice paradajkového pretlaku 500 g červenej fazule hovädzí
vývar (bujón) Pripravte si zeleninu. Nakrájajte cibuľu na malé kocky, asi 5 mm. Položíme panvicu na sporák s miernym ohňom. Podlejeme olejom a necháme ho po dobu 1-2 minúty, kým sa rozpáli. Pridáme cibuľu a pečieme za stáleho miešania asi 5 minút, alebo kým je cibuľa mäkká a sklovitá. Pridáme cesnak, červenú papriku, chilli, papriku a rascu. Dobre premiešame a necháme variť ďalších 5 minút, za občasného miešania. Zvýšime teplotu a pridame mäso. Zmes by mala prskať. Miešame najmenej 5 minút. Rozdrobíme kocku bujónu v 0,3 až 0,5 litra vriacej vody a pridáme na panvicu. Pridáme majoránku, cukor, soľ, korenie, 2 lyžice paradajkového pretlaku a dobre premiešame. Privedieme k varu a priklopíme pokrievkou. Znížime oheň, až kým zmes jemne bublá a necháme asi 20 minút. občas premiešame a kontrolujeme či sa omáčka nepripaľuje. Ak treba, pridáme pár lyžíc vody. Prineste na fazuľa. Pridáme fazuľu, a znovu privedieme k varu za jemného bublania bez veka po ďalších 10 minút, pridáme trochu vody, ak je zmäs príliš suchá. Dochutíme trochou chilli a koreninami. Vypneme plameň, priklopíme pokrievkou a necháme 10 minút pred podávaním odstáť. Podávame s dlhou ryžou a trochou kyslej smotany.
| |