| Chilli z vlastnej zahrádky
Vypestovať si chilli je u nás nielen možné, ale dokonca veľmi jednoduché. Netreba počúvať bludy, že to nedozreje, že to treba pestovať iba v skleníku, či dokonca v byte v kvetináči. Tento rok som pestoval niekoľko druhov priamo v záhrade, a verte či nie, úroda bola skvelá. Pálivosť jednotlivých druhov je udávaná v SHU (Scoville Heat unit). Super na chilli je aj to, že na rozdiel od feferóniek, nedráždia žalúdok a pália len raz .
Druh |
Foto |
SCU |
Použitie |
Ega piquilo |
|
0 |
Používa sa čerstvá, hlavne na plnenie. |
Pasilla bajio |
|
250 |
Spravidla sa suší, používa sa do omáčok, má výnimočnú arómu. |
Poblano |
|
1 000 |
Najlepšie sa hodí na plnenie čerstvým syrom. Papriky sa najprv sprudka ogrilujú, naplnia syrom a naložia do oleja ochuteného bylinkami. |
Tabasco |
|
30 000 |
Suší sa a melie rovnako ako cayenské korenie, tiež sa používa do omáčok. Používa sa aj čersvá. |
Thai chilli |
|
100 000 |
Rovnako ako cayenské korenie či tabasco. |
Red savina habanero |
|
575 000 |
Tiež sa používa rovnako ako cayenské korenie, thai, či tabasco, no má odlišnú výraznú arómu a je omnoho pálivejšia. |
K tomu aby ste si ale uvarili chilli, potrebujete aj paradajky.
Druh |
Foto |
Použitie |
Beef steak |
|
Používa sa najčastejšie na pípravu paradajkového pretlaku či kečupu, pretože obsahuje veľmi málo vody a je sladká. V omáčke s habanerom je to lahôdka. |
Bull's hearth |
|
Rovnaké použitie ako beef steak, no má trochu výraznejšiu chuť. Šupka je mierne fialovej farby, no po ošúpaní je krásne červená. |
Mexican tomato |
|
Aj táto odroda je mäsitá, no je menej aromatická a výporne sa hodí na varenie mexických jedál. |
Samozrejme to najlepšie nakoniec.
| |